Rate kredita teško padaju

Bez autora
Jul 07 2011

Narodna banka Srbije u četvrtak je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, tako da sada iznosi 11,75 odsto. Ovo znači da centralna banka veruje da inflacija usporava i da bankari mogu da smanje kamatne stope na kredite u domaćoj valuti. Naime, cena dinarskih zajmova najviše zavisi od visine referentne stope centralne banke. Trenutno su kamate na ove pozajmice od 22 do 36 odsto i u odnosu na prošlu godinu su povećane kod mnogih banaka. Ali, na visinu kamata poslednjih mesec dana nije uticala samo referentna kamatna stopa, nego i odluka NBS da ponovo uvede učešće i depozit od 30 odsto na kredite vezane za evro, što automatski usmerava građane na zajmove u dinarima, za koje nisu potrebni ni učešće, niti depozit. Prošle godine su se mnogi građani odlučivali za dinarske kredite, jer su banke nudile gotovinske i autokredite u domaćoj valuti sa kamatom do 17 odsto godišnje.

Rate kredita teško padajuNarodna banka Srbije u četvrtak je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, tako da sada iznosi 11,75 odsto.

Ovo znači da centralna banka veruje da inflacija usporava i da bankari mogu da smanje kamatne stope na kredite u domaćoj valuti. Naime, cena dinarskih zajmova najviše zavisi od visine referentne stope centralne banke. Trenutno su kamate na ove pozajmice od 22 do 36 odsto i u odnosu na prošlu godinu su povećane kod mnogih banaka.

Ali, na visinu kamata poslednjih mesec dana nije uticala samo referentna kamatna stopa, nego i odluka NBS da ponovo uvede učešće i depozit od 30 odsto na kredite vezane za evro, što automatski usmerava građane na zajmove u dinarima, za koje nisu potrebni ni učešće, niti depozit.

Prošle godine su se mnogi građani odlučivali za dinarske kredite, jer su banke nudile gotovinske i autokredite u domaćoj valuti sa kamatom do 17 odsto godišnje. Klijenti su mogli i da biraju - hoće li plaćati fiksnu kamatu (koja je bila malo skuplja) ili će rizikovati i koristiti mogućnost plaćanja promenljivih kamata. Ko se odlučio za promenljivu kamatu, sada se kaje, jer je ona, u ovoj godini, povećana u proseku za sedam odsto.

Evropa

Evropska centralna banka je u četvrtak povećala referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto na 1,5 odsto, u pokušaju da obuzda inflatorne pritiske koji ugrožavaju kupovnu moć u evrozoni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik